Serbuan di Klinik Swasta- pemalsuan sijil vaksinasi

KOTA BHARU - Polis Kelantan menyerbu sebuah klinik swasta di sini selepas disyaki terlibat dalam kegiatan pemalsuan sijil vaksinasi.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, pada 16 Januari lalu, pihaknya menerima satu laporan mengenai pengeluaran kad vaksinasi dipercayai palsu.

“Berdasarkan laporan yang diterima, antara 1 Oktober 2021 hingga 11 Januari 2022, Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK) telah menerima empat aduan daripada sumber berbeza berkenaan pengeluaran kad vaksinasi disyaki palsu oleh sebuah klinik swasta.

“Klinik berkenaan dipercayai di kawasan Kota Bharu dan mereka didakwa menawarkan perkhidmatan suntikan vaksin dengan caj RM180 setiap suntikan.

“Hasil semakan lanjut oleh pihak JKNK mendapati empat individu yang dikatakan telah menerima vaksin tersebut tiada rekod vaksinasi di dalam aplikasi MySejahtera,” katanya dalam satu kenyataan di media.

Menurutnya, bertindak atas laporan polis yang dibuat, pihak polis bersama pegawai JKNK telah membuat serbuan ke atas klinik berkenaan.

Katanya, serbuan berkenaan berjaya menahan empat suspek berumur pertengahan 30-an hingga awal 60-an yang terdiri daripada tiga penerima vaksin dan seorang pemilik klinik berkenaan.

“Turut dirampas, kad vaksinasi dan lain-lain dokumen yang berkaitan.